Chinezii au creat mașina care poate fi controlată doar cu creierul

de: Andrada Bonea
08 12. 2015

Prima mașină chinezească pe care o poți controla doar cu mintea a fost dezvoltată de cercetătorii din Tianjin. Echipa a petrecut doi ani încercând să transforme conceptul în realitate.

Mulți dintre giganții din industria auto lucrează deja la mașinile fără șofer. Avantajele sunt evidente: poluare mai puțină, trafic mai degajat, călătorii mai puțin obositoare și, sperăm, reducerea numărului de accidente, iar dezavantajele implică vulnerabilitate în faţa hackerilor.

Totuși, chinezii au vrut să ducă asta la un alt nivel. Maşina captează impulsurile creierului utilizatorului cu ajutorul a 16 senzori, le analizează şi le transmite sistemului de procesare, care le interpretează drept comenzi de a accelera, frâna sau de a manevra uşile. „Semnalele electroencefalogramei sunt citite de echipament, iar acesta le va transmite wireless către computer. Computerul le va procesa, pentru a le categoriza și a identifica intențiile oamenilor, apoi le va traduce în comenzi”, a explicat Zhang Zhao, unul dintre cercetători.

 

Acest tip de vehicul se va adresa mai ales persoanelor cu dizabilităţi motorii şi momentul în care va apărea pe piaţă este încă îndepărtat. Spre deosebire de maşina Google, oferă mai mult control din partea şoferului, potrivit lui Duang Feng, persoana care a condus proiectul.  „Într-un final, chiar dacă sunt sau nu autonome, mașinăriile servesc oamenii. În astfel de circumstanțe, intențiile trebuie să le fie identificate clar. Acesta e și scopul proiectului nostru”, a declarat acesta pentru Reuters.

De asemenea, Duan a mai spus că îngrijorările legate de potențialele accidente cauzate de șoferul distras sunt nefondate, pentru că nu e nevoie de concentrare decât atunci când schimbi mișcarea mașinii. Totuși, această explicație nu e suficientă pentru a-i liniști pe sceptici. Scopul rămâne, oricum, de a oferi posibilitatea de a conduce fără utilizarea mâinilor și picioarelor pentru persoanele cu dizabilități și, totodată, de a duce condusul la un nivel superior, intelectualizat.

Mașina a fost realizată în colaborare cu producătorul Great Wall Motor și poate merge în linie dreaptă. Deși sună destul de promițător, chinezii nu și-au manifestat încă dorința de a o comercializa.